Welkom in Eindhoven!

Hartelijk welkom op de slimste vierkante kilometer van de wereld. Welkom op de plek waar open innovatie geen voornemen maar dagelijkse praktijk is. Waar 145 bedrijven met ruim 10.000 medewerkers uit 85 landen laten zien dat samenwerking de sleutel is tot succes. En waar we de traditionele opdrachtgever-leverancier-relatie hebben veranderd in een value chain waarin klein en groot een gelijkwaardige rol spelen in zowel research als development en productie.

Het overleg heeft als doel de samenwerking verder te versterken. Na het regeringsoverleg in 2013 in de Duitse grensplaats Kleef is het de tweede keer dat Nederland en Duitsland op deze manier samenkomen.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven, tevens voorzitter van Brainport, ziet de uitnodiging door de Nederlandse regering aan Bondskanselier Merkel om naar Eindhoven te komen als erkenning van de economische positie die Brainport in Nederland bekleed: “Binnen Nederland zijn wij als Brainportregio de meest innovatieve regio van het land. Het profiel van onze regio, Hightech, kennis- en maakindustrie en design sluit naadloos aan bij Duitsland als wereldleider op het gebied van apparaten- en machinebouw. Er is denk ik bijna geen enkel bedrijf uit onze regio, die geen contact heeft met een Duitse partner. Zo heeft ASML, waar de Bondskanselier op bezoek gaat, vele hoogwaardige leveranciers in Duitsland. Vooral met lenzenfabrikant Zeiss werkt dit bedrijf nauw samen.”

Naast minister-president Rutte nemen van Nederlandse zijde minister Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deel aan het overleg. Van Duitse zijde zijn dat naast Bondskanselier Merkel, vice-Bondskanselier en minister van Economische Zaken Gabriel, minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier, Kanzleramtsminister of minister voor Bijzondere Opdrachten Altmaier en staatssecretaris Schütte van Onderwijs en Onderzoek.

Nederland en Duitsland hebben als buren van oudsher sterke banden, zowel op politiek, cultureel als economisch vlak. Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Het jaarlijkse handelsvolume tussen de beide landen behoort tot de grootste ter wereld. In 2015 bedroeg de wederzijdse handel ruim 168 miljard euro. Daarnaast is Nederland de grootste investeerder in Duitsland. Duitsland neemt de zesde plaats in van investeerders in Nederland.

Het regeringsoverleg staat in het teken van innovatie. Zowel Nederland als Duitsland behoort tot de meest innovatieve economieën van Europa. In beide landen werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden intensief samen aan innovatieve oplossingen. Deze samenwerking is grensoverschrijdend en Nederland en Duitsland trekken hierin nauw met elkaar op.

Een goed voorbeeld van deze grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland is ASML, dat nauw samenwerkt met de Duitse lenzenfabrikant Zeiss. ASML is wereldwijd een van de belangrijkste producenten in lithografiemachines die gebruikt worden voor de productie van microchips. Voor minister-president Rutte en Bondskanselier Merkel begint het programma met een bezoek aan dit bedrijf in Veldhoven.